25/07/2024

Woningontruiming na overlijden

woning-na-overlijden-laten-ontruimen-door-professionals

Het leeghalen van een woning na een overlijden is een ingrijpende, emotionele klus. De meeste mensen kiezen er daarom voor om een ontruimingsbedrijf in te schakelen. Een ontruimingsbedrijf werkt professioneel, respectvol en zorgvuldig zodat jij deze taak gerust uit handen kan geven. In deze blog lees je alles over een woningontruiming na overlijden.

Huis leeghalen na overlijden: de mogelijkheden

Wanneer je een ontruimingsbedrijf inschakelt voor het ontruimen van een huis na overlijden van de bewoner, heb je verschillende mogelijkheden. Tijdens de kennismaking en inventarisatie met het ontruimingsbedrijf kun jij jouw wensen en eisen kenbaar maken. Zo bespreek je uitgebreid wat er met de inboedel moet gebeuren.

Je bespreekt ook of je gebruik wilt maken van de extra diensten, zoals herstel- en schoonmaakwerkzaamheden. Op basis van het eerste gesprek maakt het ontruimingsbedrijf een planning en voert het bedrijf de ontruiming volgens plan uit.

Naast het leeghalen van de woning kun je gebruik maken van de volgende diensten:

  • Schoonmaakwerkzaamheden
  • Herstelwerkzaamheden
  • Inboedel opkopen, opslaan of afvoeren
  • Oplevering van de woning

Wie is verantwoordelijk voor de ontruiming?

Na een overlijden moet helaas zo snel mogelijk de woning van de overledene worden ontruimt. Zeker wanneer het gaat om senioren die wonen in een zorginstelling. Maar wie is er verantwoordelijk voor de ontruiming van de woning?

De erfgenamen die beschreven staan in het testament zijn verantwoordelijk voor dat de woning wordt ontruimt. Zonder testament ligt de verantwoordelijkheid bij de echtgenoot, kinderen of kleinkinderen. Als deze personen er niet zijn, zijn ouders, broers, zussen, ooms en tantes verantwoordelijk voor het (laten) ontruimen van de woning.

Kosten woningontruiming na overlijden

Type woningGemiddelde woningontruiming kosten*
Ontruimen van een senioren kamer€150,- tot €350,-
Woning met 1 tot 2 kamers€150,- tot €550,-
Eengezinswoning€600,- tot €1.500,-
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers€750,- tot €2.000,-
Bron tabel: https://www.adelaar-woningontruimingen.nl/den-haag/

Zelf de woning ontruimen? Tips!

Wil je geen ontruimingsbedrijf inschakelen? Dan kun je de ontruiming ook zelf doen. Zeker wanneer er geen spoed is, kun je hier alle tijd voor nemen.

  • Neem de tijd: begin met het opruimen van de woning wanneer jij er aan toe bent. Wanneer je bent begonnen, doe het dan rustig aan.
  • Geef iemand de leiding: ben je niet alleen? Geef dan één iemand de leiding over de ontruiming.
  • Verdeel de inboedel: sorteer de inboedel en andere waardevolle spullen als volgt: spullen die weg mogen, spullen die verkocht of gedoneerd worden en spullen die jij of een familielid zelf willen houden.
  • Zorg voor structuur: zorg ervoor dat je de inboedel zorgvuldig sorteert en inpakt. Zo voorkom je dat je dingen kwijt raakt.