25/07/2024

Deze evenementen worden in de eerste helft van het jaar in Den Haag gehouden

In Den Haag worden normaal gesproken veel evenementen en festivals gehouden. Door de Corona crisis is dat helaas geen mogelijkheid geweest in 2020 en 2021, maar hopelijk gaan deze evenementen en festivals in de komende jaren weer gewoon door. In de eerste zes maanden van het jaar worden er vijf evenementen georganiseerd in Den Haag en ik ga ze in deze blog behandelen.

1 Winternachten festival

Het Winternachten festival in Den Haag is een internationaal literatuurfestival waar dichters en schrijvers de kans krijgen om te spreken over kwesties van het heden. Er worden veel verschillende vormen van literatuur gepresenteerd, namelijk: gesprekken, films, poëzie, proza en spoken word. Er komen niet alleen dichters vanuit de hele wereld op af, maar ook wijkgenoten zoals studenten nemen deel aan dit evenement. Het festival wordt jaarlijks gehouden in januari. 

2 Holland Dance Festival

Tijdens dit evenement staat Den Haag drie weken lang in het teken van dans. Er worden tientallen verschillende internationale dansvoorstelling getoond tijdens deze drie weken. Elk jaar staat het festival weer in het teken van een andere categorie. Tijdens de zeventiende editie in 2017 was dit bijvoorbeeld dans geweld. In 2022 hopen de organisatoren weer een spectaculair dance festival te kunnen vertonen. Met de voorbereidingen zijn ze in ieder geval alweer volop aan de gang. Het festival wordt jaarlijks gehouden in februari. 

3 Movies That Matter festival

Tijdens het Movies That Matter festival worden films getoond die gaan over mensenrechten. Er worden meer dan 60 filmtitels vertoond in meer dan 300 filmvertoningen, zowel online als fysiek. Op verschillende locaties kan het publiek in gesprek gaan met filmmakers, activisten en experts. Ook zijn er masterclasses te volgen tijdens het festival.  Het festival wordt, onder normale omstandigheden, jaarlijk georganiseerd in maart. Voor 2021 is het festival verschoven naar april in verband met de Corona crisis.

4 Rewire festival

Sinds 2011 wordt het Rewire festival gehouden in Den Haag. Het is een elektronisch muziekfestival, maar ook andere genres van muziek worden hier gespeeld. Zo wordt er bijvoorbeeld ook new jazz, experimental pop en sound art muziek gemaakt tijdens dit festival. Het festival duurt vier dagen. In 2021 zal het plaatsvinden van 6 tot en met 9 mei, maar het festival wordt dit jaar online gehouden. Later in het jaar zullen er nog fysieke activiteiten plaatsvinden van dit festival, maar dat wordt later dit jaar aangekondigd. 

5 Parkpop

Elk jaar werd Parkpop gehouden in het Haagse Zuiderpark. Er komen jaarlijks zo’n 30 acts optreden op 7 verschillende podia. Het festival is in 1981 begonnen en toen kwamen er nog maar 15.000 mensen genieten van dit festival. Vanaf 2021 verhuist het festival echter naar het Malieveld om meer mensen op te kunnen vangen die kunnen genieten van dit popfestival met heerlijke muziek. De 40e editie zal plaatsvinden op zondag 13 juni 2021.